Važan iskorak ka vraćanju imidža turističkog mjesta

Poduzeće Bar-floor d.o.o Kiseljak, lider u stanogradnji na području ove općine i jedna od vodećih građevinskih tvrtki u središnjoj Bosni, privodi kraju još jedan poslovni projekt. U idućim mjesecima planiraju otvoriti moderan hotel Bank koji će ovom mjestu donijeti značajne smještajne kapacitete te niz sadržaja koji Kiseljaku, prije rata poznatom turističkom odredištu, nedostaju, kao što su sale za sastanke, bazen, spa-centar, a kojih nema otkako je hotel Dalmacija prestao s radom. Jedini smještajni kapaciteti kojima Kiseljak trenutačno raspolaže su privatni pansioni čiji je kapacitet nedostatan jer ne zadovoljava ni postojeće potrebe.

Rast i razvoj

“Uskoro otvaramo hotel s oko 60 ležaja sa svim sadržajima koji prate ovakve objekte u puno većim mjestima i gradovima. Trenutačno smo u postupku kategorijazcije kako bi naši gosti znali što im se to nudi nadomak Sarajevu s kojim je Kiseljak povezan autocestom, a pogodan je i za obilazak brojnih povijesnih i kulturnih znamenitosti, ne samo u Kiseljaku već i susjednim općinama: Kreševu, Fojnici, Visokom”, otkrio nam je dio planova Bar-floor-a Valentino Barbić, direktor i vlasnik ovog poduzeća.

Inače, poduzeće Bar-floor jedan je od dobitnika LRC certifikata “Zvijezda bonitetne pouzdanosti” kao jedne od najvažnijih kategorija za stabilan rast i razvoj poslovanja tvrtki u BiH, priznanja koje ima tek nešto više od 12% registriranih pravnih subjekata u BiH. Gradnjom nekoliko stotina stanova Bar-floor je najzaslužniji za procvat stanogradnje u Kiseljaku, koja je prije rata bila izrazito nerazvijena.

Nakon što su se svojim poslovanjem uspjeli svrstati u uspješne tvrtke koje su posluju na načelima boniteta usprkos nepovoljnim uvjetima poslovanja u BiH, Bar-floor odlučio je Kiseljaku ponuditi sadržaje koji ovom mjestu nedostaju, ali i uključiti se i mnoge društveno korisne projekte kao što su gradnja tribina i svlačionica na nagometnom stadionu.

Da će njihov projekt, gradnja hotela, dati značajan doprinos vraćanju imidža turističkog mjesta Kiseljaku, potvrđuje i načelnik ove općine Mladen Mišurić-Ramljak.

“Za Kiseljak je veoma važno imati kvalitetne smještajne kapacitete iz više razloga. Jedan od njih je i razvoj sportskog turizma. Naime, nakon gradnje tribina i svlačionica na nogometnom stadionu planiramo uskoro početi s gradnjom sportsko-rekreacijske zone u čijoj je neposrednoj blizini novoizgrađeni hotel te ćemo, nadam se, postati i poželjna destinacija za odmor i pripreme sportkih klubova”, kaže Mišurić-Ramljak.

Kulturne znamenitosti

Smještajni kapaciteti koje će Kiseljak dobiti otvaranjem hotela Bank mogli bi biti poticaj ovom mjestu, nekad poznatom banjskom lječilištu, za oživljavanjem turističkih potencijala koje ima ne samo zbog izvorišta mineralne vode već i povoljnog zemljopisnog položaja, blizine glavnom gradu BiH ali i nizu povijesnih i kulturnih znamenitosti među kojima su drevni franjevački samostani u Kreševu, Fojnici ali i Kraljevoj Sutjesci. Do svih navedenih odredišta iz Kiseljaka je potrebno od 20-ak do 40 minuta vožnje, uz boravak u ugodnom i mirnom mjestu u kojemu je, osim stanogradnje, vidan i napredak na urbaniziranju gradskog središta koje, prema najavama čelnika općine, uskoro dobija i nove sportsko-rekreacijske sadržaje.

 

Izvor: Večernji List BiH